Kakaové kolonie Aztéků

Kakaové kolonie Aztéků

Za vlády Ahuitzotla (1486–1502), který byl předchůdcem Moctezumy, se provincie Xoconochco (Soconusco), což je tichomořská pobřežní pláň u hranic s Guatemalou daleko od dnešního Mexico City, proslavila velkou produkcí a vysokou kvalitou kakaa. Odtud pocházeli obchodníci, kteří zásobovali hlavní město a odkud začali dodávat kakao Aztéckému císaři. V tradiční španělské cukrářské škole přežil košíček vyrobený z mouky a který je potažený tmavou čokoládou, která je zdobena dvěma lískovými oříšky. Tento koláč se nazývá choconusco, protože byl původně vyroben z kakaa z tohoto původu v době španělské kolonie, protože zjevně bylo jednou z nejkvalitnějších. V aztécké společnosti sloužilo kakao jako peníze, jako nápoj konzumovaný vyššími třídami. Všechny transakce byly tedy měřeny pomocí čísel. Číselný systém Aztéků dvacítkový. Tzontli odpovídal čtyřem stovkám kusů produktu a xiquipilli bylo dvacetkrát toto množství (400x20 = 8 000). Tímto způsobem bylo také počítáno kakao. Normální náklad, který měl obchodník na zádech, byl tři xiquipillis, tj. dvacet čtyři tisíc kakaových bobů.


Post comments

Nejprodávanéjší

Žádný dodavatel